top of page
  • Forfatters billedeMie Hald

Værd at vide om at skrive en bog - det tekniske

Åbn et dokument og skriv. Det er sådan, du bedst kommer i gang med en bog!


Men på et tidspunkt får du måske blod på tanden og vil sende den ind til et forlag – eller også kunne du godt tænke dig, at dit manuskript så lidt mere professionelt ud. Så skal du i gang med layout.


Det her blogindlæg markerer slutningen på en serie af fire, der tager dig i hånden og giver dig en guide til, hvordan du kan komme i gang med at skrive en bog. Du kan finde de foregående tre nederst på siden.

Grunden til, at det tekniske kommer sidst, er fordi det altid bør være historien, der kommer først; din kreativitet! Helt personligt kan jeg dog godt lide at arbejde i et dokument, der er så overskueligt og pænt som muligt, så jeg ikke skal slås med træls layout senere.


Husk på, at folk kan lide forskellige typer af layout. Jeg vil fortælle om, hvordan jeg sætter mit dokument op – men det betyder ikke, det virker for dig eller er det, dit drømmeforlag ønsker (se sidste afsnit). Blogindlægget her tager udgangspunkt i Microsoft Word, der er den typiske, men ikke den eneste, skriveplatform, og den typiske standard for forlag i Danmark.


Layout

Layout har du garanteret hørt om i skolen, inden danskopgaven skulle afleveres. Layout er alle de små ting, du helst ikke skal lægge mærke til, men bare skal gøre alting mere overskueligt. Når noget fungerer ordentligt, skal det altså ikke bemærkes.


Layout indbefatter afsnitsjusteringer, orddeling, forside, font/skrifttype, skriftstørrelse, linjeafstand, tabulator, sidetal og sidehoved. Der er mere i layout, man kan gå i dybden med, men det her er de helt basale ting, som du bør kende til og bruge, når du skriver.


Hvordan skal jeg sætte min tekst op?

Jeg skriver som regel ”bare” i et A4-dokument. Dit fremtidige forlag vil inden udgivelse formatere det efter deres standarder, og det er altså ikke noget, du behøver at gøre.


Standardfonten er Times New Roman str. 12. Du kan lige så godt vænne dig til at skrive i den, for det er den fond, de fleste forlag helst vil modtage manuskripter med. Jeg skriver ofte med linjeafstanden sat til 1,15, og jeg anbefaler ikke, at du sætter den til mere end 1,5 – men det er mest en smagssag.


Jeg kan godt lide at sætte mit manuskript op så meget som en printet bog som muligt, selvom formatet er bredere. Derfor går jeg altid op i Afsnit og vælger "Anvend lige margener" (Ctrl. + J), og jeg slår altid automatisk orddeling til. Du finder automatisk orddeling ved at trykke Layout > Orddeling > Automatisk, og så skulle dit dokument gerne selv formatere det.

Screenshot fra Word, der viser Anvend Lige Margener-mappen med en rød cirkel.
Anvend Lige Margener

Hvad er tabulator – og hvordan gør jeg?

Det er ikke sikkert, du kender til tabulator – jeg skrev selv i en del år, før jeg lærte, hvad det var.


Tabulatorknappen sidder til venstre på dit tastatur og har to pile, der peger i hver deres retning. Når du trykker på den i et helt nyt Word-dokument, vil den ofte skabe et meget stort mellemrum.


Tabulatoren er beregnet til at skabe luft i starten af dine afsnit. For at indstille den korrekt skal du gå hen på feltet Afsnit og trykke på pilen i hjørnet. Det skulle gerne åbne et eksternt vindue, hvor der gerne skulle være en knap markeret Tabulator. Tryk på den, find feltet Standardtabulatorer og skift det til 0,3.


Det får tabulatorknappen til at svare til 3 tryk med mellemrumstasten. Mellemrummene kan ikke manuelt erstatte tabulator, da det har indflydelse på forlagets formatering.


Tabulator er typisk manuelt og kommer hurtigt til at lægge i hænderne, men du kan gøre det automatisk ved bare at rykke starten af en allerede skrevet sætning ind. Så vil tabulatoren automatisk slå til derefter. Personligt kan jeg bedst lide selv at gøre det, så jeg har fuld kontrol over mit layout.


Billede af tabulator menuen i Microsoft Word.
Tabulatormenuen i Microsoft Word

Sidetal og sidehoved

Sidetal er ikke strengt nødvendigt, når du skriver, men du bør have det. Det samme gælder sidehoved.


Du finder sidetal under Indsæt > Sidetal. Når du trykker her, bør en lang række muligheder folde sig ned. Jeg plejer at bruge den helt almindelige med et enkelt tal i midten.


Du finder sidehoved samme sted, altså Indsæt > Sidehoved. Her plejer jeg at vælge den, der har tre felter. Jeg skriver mit fulde navn, dokumentets arbejdstitel, datoen, hvor jeg startede projektet, og evt. hvilken udgave, der er tale om – hvis jeg har flere dokumenter med samme eller lignende navn.


Både sidetal og sidehoved vil dukke op på hver side (bortset fra forsiden).


Hvordan finder jeg en god titel?

Forside og overskrifter er den sidste layout-relaterede ting i det her blogindlæg. Du kan lave en forside ved at trykke Indsæt > Sider > Forside, hvorefter du kan vælge eller tilpasse én, der passer til din historie.


Overskrifter anbefaler jeg virkelig, at du sætter ind – om ikke andet, så for at få et bedre overblik. En overskrift er ikke bare nogle ord skrevet i fed, det er en reel typografi, som du kan finde i feltet af samme navn. Fonten kan sagtens ændres i en overskrift, men den fortæller din computer, at ”det her er et tekststykke for sig”, og ofte vil det tillade dig at rykke det op. Du vil også kunne se de forskellige overskrifter ude til venstre, når du trykker Søg > Overskrifter.


Du behøver ikke have den perfekte titel til hverken din bog eller dine overskrifter. Selvom det er rart at have en arbejdstitel, så behøver det ikke være den endelige beslutning.

Billede af søge-navigationen i Microsoft Word med kapiteloverskrifter fra dette blogindlæg.
Billede af søge-navigationen i Microsoft Word.

Da jeg startede med at skrive på Arvingen, hed den Udvalgt. Tingene skifter, og hvis du ikke har den perfekte titel fra starten, så går det nok. Ligeledes er jeg først lige i gang med at give mine kapitler overskrifter i Arvingen, mens jeg skriver det her blogindlæg, mens jeg er i gang med sidste gennemlæsning. Førhen har jeg bare markeret dem som Kapitel 1, 2, 3 og så videre.


Hvor lang skal min bog være?

Det tekniske handler ikke kun om layout, men også om planlægning. Alt efter hvilken genre, du skriver i, vil din bog typisk kræve en bestemt længde – men der er ingen regler.


En typisk fantasy-bog, som er det, jeg primært skriver, er på ca. 130.000 ord. Det svarer til omtrent 260 Word-sider (A4, ca. 500 ord på hver side) – men det kan sagtens variere. Du bør ikke skrive en bog med et bestemt sidetal i mente, for det kan ødelægge kvaliteten. Kvalitet frem for kvantitet, som jeg altid er blevet fortalt.


Jeg vil dog anbefale, at du styrer længden på dine kapitler. Jeg har haft betalæsere, der synes, at nogle af mine var lige på den lange side.


Jeg forsøger altid at gøre mine kapitler cirka lige lange, og i Arvingen er der tale om 6-8 A4-sider. Nogle gange bliver de længere, nogle gange bliver de kortere, men det er det, jeg prøver at passe dem ind i. Det er nemlig vigtigt at huske, at de i bogformat somme tider bliver det dobbelte – og det kan godt være for meget for læseren.


Det her emne har selv interesseret mig meget, og hvis du gerne vil have nogle klare tal, så anbefaler jeg siden her (OBS! Siden er på engelsk). Husk dog på, at selvom en typisk bog er X antal ord, så betyder det ikke, du skal passe ind i den mængde. Samtidig er du nødt til at styre dig selv – Tolkien ville jo trods alt ikke være blevet udgivet i dag 😉


Se, hvad forlaget vil have

Du har dit layout, du har din færdige historie – men hvad vil forlaget have?


Inden du indsender dit manuskript, skal du altid gå ind og læse, om de specifikke forlag har nogle ønsker, der ikke matcher dit layout. Du er nødt til at ændre det, hvis der står noget specifikt.


Tekstfelter roteret på forskellige måder for at lave en mosaik af forlagskriterier.
Uddrag af forskellige kriterier for indsendelse af manuskript hos forskellige forlag.

Har du for eksempel skrevet det hele med størrelse 1,15 linjeafstand, men vil forlaget have 1,5? Så ændrer du det til 1,5.


Hvis du ikke tilpasser dig forlagets ønsker, er der ret stor sandsynlighed for, at de slet ikke vil kigge på dit manuskript. Måske er det træls for dig at se på, men du kan altid ændre det tilbage, efter du har sendt det ad sted!


Du kan ofte se et forlags specifikke ønsker under ”Indsend Manuskript” på hjemmesiden.


Ekstra: Indholdsfortegnelser

Jeg plejer ikke at lave indholdsfortegnelser i mine manuskripter - men jeg spurgte på Instagram, hvad folk havde svært ved med layout, og der blev sagt "Indholdsfortegnelser".


I Word kan du ganske nemt lave en indholdsfortegnelser ved at gå ind i Referencer > Indholdsfortegnelse. Hvis du har markeret dine kapitler med en korrekt typografi, vil Word selv formatere indholdsfortegnelsen.


Det er ikke lykkedes mig personligt at få indholdsfortegnelsen til at opdatere, hvis jeg tilføjer kapitler (derfor bruger jeg den som regel ikke) - men det er nemt at oprette det manuelt ved at kopiere og indtaste selv. Du kan evt. besøge Office Support.


52 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page