top of page
  • Forfatters billedeMie Hald

Ordbog: Litterære termer, du bør kende

Der er utrolig mange ord, der er gode at kende til, når det kommer til litteratur - og nej, jeg mener ikke forkortelser for klassiske værker! Det er ofte internationale ord, der bruges af dedikerede læsere og forfattere, og det kan være en smule forvirrende, når man ikke kender dem...

Derfor besluttede jeg mig for at samle en håndfuld i det her blogindlæg. Jeg har nemlig selv stået og tænkt "øh, what?" når jeg har læst en tekst, der var 30% forkortelser...

Så spar dig besværet og læs med her for at få opklaret, hvad det egentlig er, folk snakker om – eller send den til din mor, så hun ved, hvad du taler om til aftensmaden. Og husk, at slang bevæger sig utrolig hurtigt - fra jeg sidder og skriver det her indlæg, til du læser det, kan det godt være, nogle af ordene er blevet smidt ud!


Ord, der handler om kærlighed


Fluff – Fluff er den dér dejlige følelse, der på én gang giver dig lyst til at skrige og sparke med benene, men også lidt føles, som om du smelter indeni. Fluff betegner søde, ”fluffy” scener, ofte mellem to karakterer. God fluff gør dig misundelig på et fiktivt forhold, også selvom du er aromantisk, og dét er altså bare ikke fair!


Insta-love – ”Kærlighed ved første blik”. Det her er ikke særlig populært længere, og af en god grund. Insta-love er, som navnet antyder, når nogen omgående forelsker sig i hinanden. Forestil dig Den Lille Havfrue, for eksempel. Insta-love har sjældent et grundlag for romantisk tiltrækning, men kan godt bruges i en god historie – der skal bare arbejdes lidt!


MLM – Nej, i denne sammenhæng står det ikke for Multi-Level Marketing. MLM betyder i den litterære verden (og i alfabetmafiaen) Men Loving Men, og det er præcis, hvad det lyder som: Et forhold mellem to mænd (eller en betegnelse for mænd, der elsker andre mænd).



OTP – One True Pair. Nogens OTP er de to karakterer, de mener ville være perfekte sammen. Det er ikke altid canon (se tredje afsnit), og giver ikke altid mening for andre end lige netop den person. Men hey, who am I to judge?


O3P – Det samme som OTP, men med 3 eller flere karakterer. Det er også muligt at støde på andre variationer som O4P eller O5P, men det er sjældent…


Ship – Kort for relationship. Ordet dækker alle karakterer, der burde passe godt sammen ifølge en person, men ikke nødvendigvis er OTP. ”A og B er mit OTP, men jeg shipper X og Y!”


Smut – Porno, men på skrift, så det er classy!


WLW – Women loving Women, og igen er det præcis, hvad det lyder som: Et forhold mellem to kvinder (eller en betegnelse for kvinder, der elsker andre kvinder).


Ord, der handler om skrivning


Alfa-læser – De første testlæsere på et nyt manuskript. Deres formål er at give forfatteren en idé om, hvordan bogen opleves af læsere. Alfa-læsere stuves ofte sammen med beta-læsere, og de to omtales ofte bare samlet som sidstnævnte.


Beta-læser – Beta-læserne kommer efter alfa-læserne. Hvis alfa-læserne skal rense diamanten for snavs, så skal beta-læserne sørge for, at den bliver slebet ordentligt. Der kan godt kræves flere omgange af beta-læsere.


Manuskript – Når jeg taler om mit manuskript, så spørger folk ofte, om det er en film, jeg arbejder på. Et manuskript er betegnelsen for det ufærdige bogprojekt. Et manuskript er altså, når den ligger på computeren. Ligesom et filmmanuskript bliver til en dialog på skærmen, bliver et bogmanuskript til en bog efter tryk (eller online-udgivelsen).


MC/HP – Det her er det samme ord, bare på engelsk og dansk. De to betyder ”Main Character/Hovedperson” og er forkortelsen for, sjovt nok, nogens hovedperson. Det er ofte forfattere, der refererer til deres egen hovedperson med de her forkortelser.


NaNoWriMo – National Novel Writing Month. NaNoWriMo er en udfordring, der blev startet i USA og går ud på, at man i løbet af november skal skrive 50.000 ord. Siden fungerer desuden også som en fremragende tracker resten af året, når man skal holde styr på sin skriftlige fremgang!


Pacing – Tidsforløbet i bogen. Hvis pacingen er for hurtig, føles en scene for kort eller forvirrende, hvis den er for langsom, så føles scenen for langtrukken.


Plot – Plot er selve historien, altså alt det, der skal ske i bogen.


POV – Point of View. Synsvinkel.


WIP – Work In Progress. Det projekt, en forfatter er i gang med at arbejde på.


Fanfiction er også litteratur!


Angst – Det er ikke det danske ”angst” men det engelske ”angst”. Det er som sådan det samme… Angst er, når en karakter er meget ængstelig eller kæmper med mentale problemer, der ofte skærer helt ind til benet og varer i længere tid.


AO3 – Archive of Our Own, en kæmpemæssig platform for fanfiction. Et godt sted at tage hen, hvis der er specifikke ting, du ikke ønsker at læse om – du kan nemlig sortere dem ud med en masse forskellige filtre.


AU – Alternative Universe. Det kan for eksempel være en fanfiction, hvor Frodo og Sam ikke længere er beboere i Middle Earth, men går på Gymnasiet i Roskilde og undervises af Gandalf. Eller det kan være noget mindre ekstremt, for eksempel en Harry Potter AU, hvor Harry og Hermione endte sammen.

Billede af Caden og Luan fra Arvingen malet i vandfarve...
Modern AU med Caden & Luan fra Arvingen (vandfarve)

Canon – Nej, det er ikke ligesom den kanon-sang, du skulle lære om Mester Jakob i 4. klasse. Canon i denne sammenhæng betegner noget, der canonically skete i værket. Det er for eksempel canon, at lygtepælen i Narnia blev plantet fra en lygtepælsstang fra England i første bog.


Fandom – En sammentrækning af ordene Fan og Kingdom. En fandom betegner en gruppe, der er fans af det samme. Der er en fandom for næsten alt, hvad end du er til Percy Jackson eller Madagascar


Fanfiction – Hvad er fanfiction overhovedet? Fanfiction er fiktion om fiktion, skrevet af fans. Der er fanfiction om helt utrolig mange ting, og i nyere tid er fanfiction begyndt at få sin retmæssige placering som ”godkendt” litteratur, på trods af sit førhen dårlige ry. Somme tider kan fanfiction være længere end det originale værk, og der er nogle helt utrolig gode værker derude!


Head-canon – I modsætningen til canon er head-canon noget, som godt kunne være rigtigt, men som ikke er udtryk i bøgerne. For eksempel er det en populær head-canon, at Peter Parker i de nyeste film med Tom Holland er en trans mand.


Hurt/Comfort – Grunden til, at jeg ligger og stirrer op i loftet klokken 3 om natten. Hurt/comfort findes ikke kun i fanfiction, men det er typisk tagget i sådanne. Det går såmænd bare ud på, at en karakter på den ene eller den anden måde får bank, hvorefter de får en smule omsorg. Det gør ondt, og det er vanedannende…


Omegaverse – Okay, nu bliver det lidt syret, så holdt godt fast. Omegaverse går ud på, at der er 3 køn, Alfa, Beta og Omega – sommetider er de sekundære til mand/kvinde, andre gange er de de eneste. Omegaer kan få børn uanset om de er biologisk han- eller hunkøn, og en Alfa kan gøre både Betaer og Omegaer gravide, igen uanset nogen parts køn. Her er man altså nød til at trække på skuldrene og bare lade sig rive med… Der er nogle gode historier med Omegaverse, og jeg er ved at planlægge et senere indlæg, der skal dykke ned i præsentationen af alfaen!

(Omegaverse regler kan variere fra historie til historie, og der er også omegaverse bøger, der er udgivet)


Slash fic – Ofte MLM + Smut (typisk kaldes det femslash, hvis der er tale om WLW).


Generelle termer


Book hangover – Det er, hvad det lyder som. Når man har læst en bog, og har lidt tømmermænd af den, enten fordi man savner den, eller fordi den bare lige tog pusten væk der til sidst. En book hangover kan vise sig på mange måder, så hvis en bogorm har behov for at sørge, så lad dem sørge!


Bookstagram – Bogsiden af Instagram. Det er hyggeligt, du burde kigge forbi!

Forside på Dødsvalsen - en blond kvinde danser med en mand med et kranieansigt.
Dødsvalsen er sådan set YA ;-)

Booktube – Det samme som Bookstagram, bare med YouTube.


CR – Currently Reading. Den bog, man er i gang med!


DNF – Did Not Finish (færdiggjorde ikke).


Mary Sue/Gary Sue – Mary Sue har en lang historie, men kort sagt er det en alt for stærk karakter uden fejl eller mangler, der hurtig bliver kedelig og irriterende. En lidt outdated betegnelse, idet man sagtens kan sige, at James Bonde har samme kvaliteter (eller mangel deraf) – heldigvis har vi nu også Gary Sue, så herrerne også kan få del.


NA – New Adult. Betegner bøger for nye voksne, ofte omkring 18-30 år (kan selvfølgelig også læses af andre grupper!).


OC – Original Character. Det er ikke kun forfattere, der har OCs, det kan alle lave! De bruges også i forbindelse med cosplay eller kunst.


OP – Over Powered. En karakter, der er så stærk, at de næsten er uovervindelige. Eksempelvis Superman og Captain Marvel.


POC – People of Colour, betegnelse for folk, der ikke er hvide.


Shelfie – En selfie med din bogreol!


Spoiler – Hvis der er nogen, der læser det her, og ikke ved, hvad en spoiler er… Nåh ja, man skal jo lære det et sted! En spoiler er en advarsel, man kommer med, inden man afslører noget vigtigt i et plot. Tospoil betyder bogstaveligt talt at ødelægge – så lad være med at gøre det.


TBR – To Be Read. Bøger, man gerne vil læse (men ikke altid får læst)…


YA – Young Adult. En litterær genre (selvom det kan diskuteres lidt, hvorvidt det er en genre eller en målgruppe), der primært henvender sig til unge mellem 13/14 år og 20’erne. YA har ikke det bedste rygte, men ligesom fanfiction, så spænder det vidt, og der er rigtig mange gode bøger indenfor YA!

146 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
bottom of page